Maldense tafeltennisvereniging DE KROON bestaat 50 jaar

In het voorjaar van 1961 richtte een groepje jongeren de Maldense tafeltennisvereniging de Kroon op in het toenmalige café/zaal “de Kroon”, het huidige Rode Kruis gebouw aan de Rijksweg in Malden. Daaraan ontleent de vereniging zijn naam. De gezelligheidsvereniging leek aanvankelijk geen lang leven beschoren, maar groeide langzaam maar zeker uit tot een gerenommeerde tafeltennisvereniging. Daarbij werd gebruikgemaakt van diverse opeenvolgende Maldense accommodaties, variërend van de tuinschool via een heus eigen tafeltenniscentrum aan de Heiweg tot een speelzaal in het huidige sportcomplex de Veldschuur.

In 2011 bestaat de vereniging 50 jaar. Dit heugelijke feit wordt gevierd in besloten kring. Dat gebeurt op zaterdag 3 september tijdens een bijeenkomst in De Molen in Malden, waarvoor alle leden en diverse vrijwilligers die in het verleden een belangrijke bijdrage aan het functioneren van de Kroon hebben geleverd zijn uitgenodigd. Zij zullen dan ongetwijfeld de vele sportieve hoogtepunten van de vereniging met elkaar uitwisselen.

Sportieve hoogtepunten

De grootste sportieve successen werden in de jaren ’80 geboekt, ingeleid door een compleet Maldense finale op de Gelderse Kampioenschappen van 1979, tussen Jan Peters en Harry Straten. Zij hadden tot ieders verrassing na een slopende wedstrijddag de gehele Gelderse elite aan de kant gezet.

Als absoluut hoogtepunt van de vereniging geldt ongetwijfeld ook het moment dat een 5-tal dames/heren/jeugdteams op landelijk niveau speelden en de promotie van het hoogste “Kroon”-team naar de 2de divisie van de NTTB werd behaald. Daarmee sloot de vereniging zich aan bij de sterkste verenigingen van Nederland. Zowel bij thuis- als uitwedstrijden werden de wedstrijden van het team vervolgens geleid door officiële NTTB scheidsrechters en begeleid door een eigen supportersschare, welke alom een eigen reputatie opbouwde.

Ook op organisatorisch gebied stond de vereniging onder leiding van erevoorzitter Jan Bour zijn mannetje, getuige diverse succesvolle activiteiten. De opening van het Maldense winkelcentrum werd bijvoorbeeld opgefleurd door een heuse 24-uurs tafeltennismarathon. Maar ook vond in de Veldschuur het Nationaal Tafeltenniscircuit plaats, met alle landelijke dames/heren tafeltennistoppers. De vereniging was medeorganisator van de tafeltennisdemonstratie tussen de wereldberoemde en legendarische Franse spelers Secretin en Purkart en organiseerde ook vele Gelderse Kampioenschappen.

De diverse tafeltennisuitwisselingen in het kader van de gemeentelijke uitwisselingen liggen ook nog altijd in menigeen’s geheugen. Bijvoorbeeld uitwisselingen met het Belgische Sinaai en het Poolse Polkowice, een tafeltennisdemonstratie voor de bezoekers uit het Canadese Malden, maar ook bezoeken aan het Duitse Neuwied en Paderborn.

Door de jaren heen, na het eigen tafeltenniscentrum aan de Heiweg, breekt het gemis van de mogelijkheid van een eigen identiteit binnen de sportaccommodatie de vereniging op, alhoewel de jeugdafdeling de laatste jaren nog steeds diverse jeugdspelers van landelijk jeugdniveau heeft opgeleid. Het 1ste jeugdteam zal het komend seizoen zijn entree gaan maken in de hoogste Gelderse klasse.

Nieuwe spelers zijn welkom

Er is binnen de tafeltennisvereniging nog plaats voor recreatieve en sportieve tafeltennissers. In de maand oktober kunnen sportievelingen (m/v), zowel beginners als gevorderden, deelnemen aan tafeltennis clinics. Die vinden plaats op de dinsdagavonden van 20.00-22.00 uur in de Veldschuur in Malden. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.ttvdekroon.nl. Of bel naar 024-024-3587346.